søndag 10. februar 2013

Glutenfrie fastelavensboller

Da er det fastelaven igjen, og jeg har prøvd meg på noe jeg ikke kan; Nemlig bake boller!
Oppskriften fant jeg på en cøliaki-gruppe på Facebook - og jeg må si jeg er veldig fornøyd med resultatet!

Pyntet til festlighetene.
  • 50 g fersk gjær
  • 6 dl vann
  • 4 ss olje
  • 2 ss fiberhusk
  • 0,5 ts salt
  • glutenfritt mel
  • Tilsett litt sukker og kardemomme om det er ønskelig.
1. Løs opp gjæren i lunkent vann - bland ut fiberhusken i dette. 
2. Ha litt glutenfritt mel og saltet i en bolle og tilsett væskeblandingen(inkludert oljen). Dette skal eltes godt. Tilsett mel til deigen nærmer seg "fast", men ikke så fast at den kan håndteres med hendene. Noe hold må det være i den, men den skal være litt klissete.
3. Legg opp bollene på bakepapir. Jeg benyttet meg av en sleiv for å få deigen plasser der. (Andre nevner kakesprøyte eller sprøytepose som en mulighet)
4. Lot de etterheve i omlag 1 time.
5. Stekes på 225-250 grader, litt over midten i ovnen. Våre måtte stå i over 15 minutter før de var ferdige, tempen var da 225 grader. Dette må man bare prøve seg frem på.   
6. Pensle litt flytende margarin på toppen av bollene for å få de fine og gyldne.

Siden gradene og tiden kan variere, må det sjekkes om de er tilnærmet ferdigstekte før de taes ut. Våre hvilte under et håndkle etter bakingen. Var harde rett etter stekingen, men ble myke og fine etterpå.

Den nakne sannheten.


De ble noe lave, men til å være første gangen jeg baker boller, så er jeg veldig fornøyd! Ligner endel på Fønix sine glutenfrie boller.

Har du bakt boller til fastelaven?

-Silje

1 kommentar: